Ψωμί με προζύμι από την αρχή

Κρητικός Φούρνος Η Εταιρεία

Δεν είναι ευρέως γνωστό , αλλά με λίγα μόλις γραμμάρια <> ξηρού προζυμιού, μπορείς να κάνεις το δικό σου προζύμι στο σπίτι και να το <<ζωντανεύεις>> για πολλά – πολλά χρόνια!!

Αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω οδηγίες:

  • Τοποθετήστε σε ένα δοχείο το περιεχόμενο του φακέλου σας, 1 ποτήρι νερό θερμοκρασίας δωματίου και ανακατέψτε το καλά. Προσθέστε 1 ποτήρι νερού αλεύρι και αφήστε το να ξεκουραστεί για 24 ώρες σε χώρο ιδανικό μεταξύ 24 – 30 βαθμών Κελσίου.
  • Έπειτα από 24 ώρες ανακατέψτε το καλά και αφήστε το να ξεκουραστεί για άλλες 24 ώρες. Μετά το πέρα των 24 ωρών, θα δείτε ότι θα αρχίσει να εμφανίζει φυσαλίδες! Τους καλοκαιρινούς μήνες το δεύτερο 24ωρο ξεκούρασης μπορείτε να το παραλείψετε.
  • Την τρίτη μέρα προσθέστε 1 ποτήρι νερό θερμοκρασίας δωματίου και 1 ποτήρι αλεύρι.
  • Μέσα σε 24 ώρες θα δείτε να παρουσιάζονται πάλι φυσαλίδες. Εδώ είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το δικό σας προζυμένιο ψωμί!
  • Για να ζυμώσετε το ψωμί σας, θα πρέπει να βάλετε 250 γραμμάρια από το προζύμι που φτιάξατε και 1 κιλό αλεύρι.

Tips:

– Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο που έχετε το προζύμι σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα κάνει να <<ζωντανέψει>>.

– Για να αποξηράνετε το προζύμι που θα σας περισσέψει, αρχίστε να μειώνετε σταδιακά το νερό έως ότου σφίξει αρκετά η ζύμη. Έπειτα αφήστε τη στον αέρα, σε μια θερμική επιφάνεια (<50 βαθμών), ώστε να αφυδατωθεί. Κοσκινίστε το και φυλάξτε το μέχρι να το χρειαστείτε ξανά.

– Μετά την 4 μέρα μπορείτε να διατηρήσετε το προζύμι σας σε θερμοκρασία δωματίου και να το <<ταΐζετε>> καθημερινά ή να το τοποθετήσετε στο ψυγείο και να το <<ταΐζετε>> τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Κρητικός Φούρνος Γεύσεις Προζύμι

Δείτε το αντίστοιχο βίντεο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *