Τα παξιμάδια είναι από τα πιό γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που έχει αναγνωριστεί η αξία της Μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας.
Τα παξιμάδια τα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους, όπως σταρένια, (από σιτάλευρο και μαγιά), κριθαρένια (από αλεύρι κριθαριού, σιτάλευρο και μαγιά), σίκαλης (από αλεύρι σίκαλης, σιτάλευρο και μαγιά), ολικής άλεσης (από αλεύρι ολικής άλεσης – κυρίως σίτου – και μαγιά) κοκ.
Έχοντας ως βασικό συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία χάρη στη γλουτένη που περιέχουν η οποία είναι καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτά που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. Με τον όρο “Καλής ποιότητας πρωτεΐνη” εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος.
Τα παξιμάδια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα), άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας που διασπάται αργά και σταθερά τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια) και τέλος φυτικές ίνες (πολύτιμες για την λειτουργία του εντέρου).
Ο Κρητικός Φούρνος που όλα αυτά τα χρόνια δρα στον χώρο της αρτοποιείας με σεβασμό και ζήλο για δουλειά, κατακτά για άλλη μια φορά τον τίτλο της διατροφικής καινοτομίας στον χώρο της υγιεινής διατροφής. Και αυτό γιατί πλέον σε όλα τα καταστήματα του, μπορείτε να βρείτε και παξιμάδια με 0% αλάτι ενώ σε όλα τα αρτοσκευάσματα έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα αλατιού.


