Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30 ευρώ | Δωρεάν παράδοση εντός πόλης Ηρακλείου

Βρείτε μας στα social:

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30 ευρώ

kritikosblogpic

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΡΓΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ Μέρος Α

      Στη σύγχρονη εποχή είναι σίγουρο πως χρειαζόμαστε συμμάχους από τα παλιά. Όσοι βρισκόμαστε στην ηλικία των πενήντα είμαστε ίσως η πιο τυχερή γενιά που πέρασε από τον πλανήτη, πολύ δεν περισσότερο από την Ελλάδα και την Κρήτη! Ζούμε την επανάσταση της Υψηλής Τεχνολογίας και της Τεχνολογίας των τροφίμων, ενώ μεγαλώσαμε με το συναίσθημα και την αυθεντική γεύση που χαρακτήριζε τα παλιότερα χρόνια. Πήγαμε στο χωράφι ακόμη και με το γαϊδουράκι και φάγαμε «ξεφουρνιά» από τα χέρια της γιαγιάς.

      Νοσταλγία είναι ασφαλώς η λέξη που μπορεί να αποδώσει τα συναισθήματά μας για εκείνες τις μοναδικές εποχές. Αλλά κοιτώντας μπροστά δεν έχουμε να κάνουμε και πολλές επιλογές, από το να μεταφέρουμε όσο πολύτιμα μπορούμε από τη γοητεία του παρελθόντος στην πρόκληση του μέλλοντος. Σαν τον ώριμο οδηγό, που πετυχαίνει την απόλυτη ασφάλεια με ορθάνοιχτα τα μάτια στον δρόμο που ανοίγεται μπροστά του, ρίχνοντας όμως και αλλεπάλληλες ματιές στους καθρέφτες  για όσα υπάρχουν πίσω του… είμαστε –με λίγα λόγια- η γενιά που τολμά να κάνει το άλμα από την παλιά στη σύγχρονη εποχή μπολιάζοντας για τα παιδιά μας τα τεχνολογικά «θαύματα» που ζούνε με τη σοφία και την έγνοια των γιαγιάδων μας!

     Το φυσικό προζύμι και τα αρτοπαρασκευάσματα ολικής άλεσης είναι ένα από αυτά που πρέπει να πάρουμε μαζί μας, για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα τη γεύση, αλλά και την υγιεινή διατροφή. Το προζύμι είναι ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επεξεργαζόταν επί χιλιάδες χρόνια τα σιτηρά ή το αλεύρι από σιτηρά, έδινε γεύση και αφράτευε ή φούσκωνε τη ζύμη, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να καταναλωθεί.

     Σιτηρά ολική άλεσης, προζύμι και αργή ωρίμαση –πολύωρη, δηλαδή, διαδικασία αρτοποίησης- είναι αυτά στα οποία επιμένουμε τόσο πολύ και το γιατί θα προσπαθήσουμε να σας το εξηγήσουμε στη συνέχεια. Ανατρέξαμε στη διεθνή βιβλιογραφία και σε επιστημονικές μελέτες, που απλώς επισφραγίζουν όλα όσα οι ανθρώπινες κοινότητες είχαν εμπειρικά υποψιαστεί και ανακαλύψει πριν πολλά πολλά χρόνια, για να ζουν ποιοτικά.

Στο επόμενο άρθρο θα αναπτύξουμε τους λόγους που το προζύμι είναι πιο ωφέλιμο από το ψωμί με ζυμομύκητες (μαγιά) σε ιχνοστοιχεία.

Παραμείνετε συντονισμένοι με μια… γλυκιά ή αλμυρή λιχουδιά!