Φτιάξε το δικό σου ψωμί στο σπίτι

Φτιάξε το δικό σου ψωμί στο σπίτι

Θέλεις να φτιάξεις και εσύ ψωμί με προζύμι στο σπίτι σου;;;
 
Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα βήματα για να φτιάξετε ψωμί με αυτόλυση και 24 ώρες ωρίμανσης.
 
Η αυτόλυση είναι μια φυσική διεργασία η οποία συμβαίνει όταν το αλεύρι έρθει σε επαφή μόνο με το νερό.
Είναι ιδανική λύση για ζύμωμα στο χέρι επειδή όταν αφήσουμε την ζύμη μας μετά από μια ελαφριά ανάμειξη μόνο με νερό 1 ώρα σε ανάπαυση, τότε το ζύμωμα που στη συνέχεια θα κάνουμε προσθέτοντας το προζύμι και το αλάτι, θα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο, ενώ το ψωμί που θα πράξουμε θα είναι άριστης ποιότητας, θα διατηρείται περισσότερες μέρες και το σημαντικότερο…. θα είναι πολύ πιο εύπεπτο!!!
 
Βάζουμε λοιπόν σε μια λεκάνη: 900gr αλεύρι που αποτελείται από 300gr λευκό, 200gr σίκαλης και 400gr κίτρινο ψιλό (σκληρό) και προσθέτουμε 630gr νερό σε θερμοκρασία βρύσης.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
 
Έπειτα από την πρώτη ξεκούραση, βάζουμε 250gr προζύμι και 20gr αλάτι, αναμειγνύουμε και την ξεκουράζουμε για μισή ώρα.
 
Μετά αδειάζουμε τη ζύμη μας στον πάγκο, τη δουλεύουμε λίγο, την βάζουμε τη γάστρακαι την αφήνουμε 24 ώρες στο ψυγείο.
 
Την επόμενη μέρα, αφού βγάλουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την χαρακώνουμε και την σκεπάζουμε με το καπάκι.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 30 λεπτά με το καπάκι της γάστρας και αφού βγάλουμε το καπάκι, ψήνουμε στους 210 βαθμούς για άλλα 20 λεπτά.
Το ψωμί μας θα έχει βάρος μετά το ψήσιμο περίπου: 1650gr.

Αφήστε μια απάντηση