Σπιτική πίτα με σπόρους

Σπιτική πίτα με σπόρους

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 
– Αλεύρι ολικής 300 g,
– Αλεύρι λευκό 300 g (ή 600 μόνο λευκό),
– Αλάτι 1 κουτ γλυκού,
– Νερό 300 g,
– Προζύμι 120 g, 
– Αν υπάρχει μαγιά 20 g,
– Σπόροι δημητριακών (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρούνοσπορος) 50 g.
 
Εκτέλεση:
 
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας σε μια λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα να ξεκουραστεί. 
Έπειτα ζυμώνουμε ξανά καλά και κόβουμε τη ζύμη μας 6 έως 7 τεμάχια.
Την κάνουμε μπαλάκια και την βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί.
Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 18 έως 24 ώρες. 
 
Την επόμενη μέρα ανοίγουμε τα πιτάκια μας ξεκινώντας να πιέζουμε ελαφρά στη μέση προς τα έξω με τη βοήθεια του πλάστη και βάζοντας πάντα αλεύρι. 
Τοποθετούμε τις ανοιγμένες πίτες μας πάνω στον πάγκο για μερικά λεπτά και μετά τις βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (αν θέλουμε χωρίς καθόλου λάδι), ψήνουμε σε μέτρια φωτιά 1 λεπτό από την μία και 1 λεπτό από την άλλη. 
 
Οι πίτες μας όπως ψήνονται, τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη (αν υπάρχει φούρνος παραδοσιακός, καλά πυρωμένος, τότε θα ήταν ακόμα καλύτερα). 
 
* Το αλεύρι και το προζύμι μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα μας τα καταστήματα Κρητικός Φούρνος Γεύσεις. 
 
*Στις σπιτικές πίτες και εφόσον χρησιμοποιήσετε αληθινό γιαούρτι, θα θυμηθείτε τη γεύση των πιτών με γύρο που έφτιαχναν στο Ηράκλειο παλιά στο 50 τετράγωνο και ο Μηλιτσης στον Πόρο. 
 
Οι πίτες σας θα είναι αργής ωρίμανσης με όλα τα οφέλη που έχει η διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση