Κρητική Διατροφή / Καλοκαιρινή Πανδαισία

Κρητική Διατροφή / Καλοκαιρινή Πανδαισία

Θα μπορούσε να ήταν πίνακας ζωγραφικής ή γεύμα απόλυτης γαστρονομικής ισορροπίας από κάποιο διάσημο Γάλλο Chef… Όμως είναι έργο της «φτωχικής» κρητικής διατροφικής κουλτούρας..
 
Παρακολουθήστε όμως πως κάποιος μπορεί να κάνει την διαφορά…
 
Αρχίζουμε από το λιγότερο σημαντικό.. Το θαλασσινό αλάτι, από τις τρεις εκκλησίες 
και ρίγανη από τους λόφους της Μονής Αγκαράθου..
 
Παίρνουμε τη μποστανίσια ροζ ντομάτα 
«Ψωμάτη» όπως την έλεγαν πάντα, ξεφλουδισμένη.
Ξελάγγουρο από μικρασιατικό σπόρο που διατηρεί ο μπαμπάς, νερατζολιες στην άλμη και κάπαρη ολίγων ημερών επίσης στην άλμη.
Αντί για φέτα, παίρνουμε άσπρο, μαλακό, πρόβειο τυρί, από το οροπέδιο Λασιθίου.
 
Εδώ κάνουμε μια στάση και αρχίζουμε με τσι τηγανιτές πατάτες, στο πεδιαδίτικο λιόλαδο που φέτος είναι μια ολιά βαρύ, αλλά το συνηθίσαμε..
Με το λάδι τηγανίζουμε μια και μόνο φορά και μετά απορρίπτεται σε δοχείο για σαπούνι .
 
Παράλληλα βράζουμε τα βλήτα και μετά τα κολοκυθάκια με τον ανθό. 
Έπειτα, στο ίδιο βραστό νερο βράζουμε τα αυγά.
 
Και επιστρέφουμε στη σαλάτα..
Το παξιμάδι μας θα πρέπει να έχει αρκετό κριθάρι (50% τουλάχιστον) για να λέγεται κρίθινο και πριν το βάλουμε μέσα, το λαδώνουμε και το βρέχουμε λίγο. 
Το αλατίζουμε χωριστά και το σπάμε πάνω στη σαλάτα μας.
Αυτό θα κάμει την σαλάτα μας φαγητό και θα μας «Στέσει» που λέει και ο λαός μας.
 
Όλα αυτά για να πετύχουν θέλουν και μια ολιά (λίγο) αγάπη…
Έτσι πως να σας το πω… Για να φτιάξεις φαγητό, πρέπει να αγαπάς αυτόν που θα το φάει..
Γι κοπελι σου είναι, γι μάνα  σου, γι καλεσμένος, γι ξένος, γι πελάτης… Πρέπει να τον αγαπάς.. και σε ότι ετοιμάζεις να κοιτάς την λεπτομέρεια. 
Αυτή είναι που κάνει πάντα τη διαφορά…
 
Δημήτρης Νικολιδάκης

Αφήστε μια απάντηση